My Image

Inhuldiging Koningin Juliana 1948

My Image

Abdicatie Koningin Wilhelmina en inhuldiging Prinses Juliana 1948.
Even de oorlog vergeten

My Image

Op 6 september 1948 werd Koningin Juliana ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Naar verluid kreeg Juliana vlak voor de inhuldiging te horen dat ze een nieuwe mantel zou dragen. ... Ze besloot het toen zelf ook maar geheim te houden.

Logo Oranje Vereniging

Meer weten over een foto of artikel? klik op artikel of foto.


Kroningsjaar (troonwisseling) 1948

Een heel belangrijk jaar voor de vereniging. Er was een het aftreden van de troon door koningin Wilhelmina en de kroning van prinses Juliana tot nieuwe Koningin. Vanaf dat jaar was koninginnedag op 30 april en daar was iedereen niet even blij mee, want ze vonden de feestdatum te vroeg in het jaar en velen hoopten in stilte dat deze datum nog zou worden verzet. Tot op heden (2009) is dit nog niet gebeurd en een ieder weet al bijna niet beter. Toch zijn er nog kleine plaatsen in ons land die het nog steeds op 31 augustus vieren, ook al zijn dat er niet zoveel!
Muntverzamelaars kunnen hier heel veel over vertellen, want de afbeelding van de koningin op de munt werd toen ook veranderd. In 1949 werden er geen munten geslagen en in 1950 kwamen de eerste munten met Koningin Juliana erop. Ook werd het Oranjeterrein in dit jaar door de familie Wilbrink aan de Oranje Vereniging Voorthuizen overgedaan als onvervreemdbaar goed voor het nut van Voorthuizen. Nog steeds worden hier de feesten gehouden op Koninginnedag en op 5 mei. Hierdoor hebben het toenmalige bestuur en de familie Wilbrink een belangrijke beslissing genomen waar de vereniging nog altijd van profiteert.

Ook werd de voetbalclub VVOP hier opgericht, deze speelde op het feestterrein op de dagen dat de Oranje Vereniging het niet nodig had. VVOP had daar een schuurtje van enkele vierkante meters wat als verkleedkamer en kantine functioneerde. Zomers werd het gras gemaaid door een plaatselijke boer die het hooide. Door de jaren heen zijn de voetbalvelden verbeterd en zijn dergelijke dingen niet meer denkbaar.

Het veld lag toen nog aan de Apeldoomsestraat, omdat de Roelenengweg toen nog niet bestond. We vonden nog een oude brief van een buurtbewoner, die de Oranje Vereniging als nieuwe eigenaar vriendelijk verzocht de toegang naar het veld correct te onderhouden.