My Image

Plechtigheid voor de troonsafstand van Koningin Juliana

My Image

Troonswisseling 30 april, na abdicatie verschenen Koningin Beatrix en Prinses Juliana op het balkon

My Image

In 1980 werd zij ingehuldigd als onze Koningin

My Image

De inhuldiging van prinses Beatrix naar Koningin Beatrix

My Image
My Image
My Image

Huis ten Bosch Koningin Beatrix en Prins Claus.

My Image
Stacks Image 865
Stacks Image 871
My Image

Erelid Dirk van Arnhem, als Ridder onderscheiden

thex Created with Sketch.

Logo Oranje Vereniging

My Image

Eedaflegging van Koningin Beatrix

My Image

Inhuldiging van Prinses naar Koningin Beatrix en Prins Claus |1980

My Image

Koningin Beatrix

My Image

H.K.H. Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 Koningin der Nederlanden.

Meer weten over een foto of artikel? klik op artikel of foto.


1980 Kroningsjaar van prinses Beatrix

Op 31 januari 1938 ziet prinses Beatrix het levenslicht en een week na de geboorte toont prins Bemhard haar voor het eerst aan de fotografen. Prinses Beatrix wordt op 12 mei 1938 ten doop gehouden in de Haagse Jacobuskerk door hofpredikant ds. W.L. Welter. Op 10 maart 1966 trouwt prinses Beatrix met de Duitse diplomaat prins Claus von Arnsberg. De huwelijksinzegening vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Op 27 April 1967 wordt de eerste prins geboren: Willem Alexander George Ferdinand. Voor het eerst na 116 jaar heeft het Koninklijk Huis weer een mannelijke troonopvolger! Na 17 maanden wordt zijn broertje Johan Friso Bemhard Chistiaan David geboren. En op 11 oktober 1969 wordt de derde prins, Constantijn Chris Frederik Aschwin, geboren. Het gezinnetje groeit op en de drie zonen blijken veel van de sportiviteiten van hun ouders te hebben overgenomen. Vaak verplaatsen prinses Beatrix en prins Claus zich met hun eigen auto met de drie zonen achterin. Niet alleen haar kleren maken prinses Beatrix tot een modieuze verschijning. Prinses Beatrix blijkt net als haar moeder in de keuze van hoeden veel smaak te hebben. En ze weet net als haar moeder Koningin Juliana het Nederlandse volk steeds weer te verrassen met een ander passend hoofddeksel. Als voorbereiding op haar toekomst wordt ze veel betrokken in belangrijke zaken zoals:
Opening van de gecombineerde nieuwbouw van het kinderrevalidatiecentrum „Adriaanstichting” en de gemeenschappelijke Mytylschool in Rotterdam. Via een ketting laat prinses Beatrix een steen met tekst zakken. Met prinsjesdag zat ze samen met haar vader aan de zijde van haar moeder. In 1973 bezoeken prinses Beatrix en haar man prins Claus verschillende Afrikaanse landen: Tunesië, Ivoorkust en Kameroen. Hier ontvangt prinses Beatrix van Sultan Foumban een prachtig gouden masker.
In 1976 bezoekt prinses Beatrix met haar man prins Claus Israël. Een van de hoogtepunten is een ontmoeting met Golda Meir. In Japan bezoekt ze de keizer in 1977. In 1978 volgt Jordanië en wordt ze ontvangen door koning Hoessein en zijn vrouw.
Zo wordt de prinses langzaam maar zeker opgeleid tot een zeer waardig troonopvolgster. Hoewel een ieder wist dat ze eens koningin zou worden kwam het in de laatste televisietoespraak van de 71-jarige Koningin Juliana voor velen als een volledige verrassing, toen ze op 31 Januari 1980 haar aftreden aankondigde.
“Het enige wat ik wil vragen is uw steun en vertrouwen te geven aan uw nieuwe koningin” zei ze.
Op 30 april tijdens een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Nieuwe Kerk te Amsterdam wordt prinses Beatrix tot Koningin de Nederlanden gehuldigd.

Koningin Beatrix

My Image
My Image