My Image

Koningin Juliana

My Image

Koningin Juliana viert op 30 april 1976 haar 67ste verjaardag. Te midden van haar kinderen en kleinkinderen neemt zij het jaarlijkse bloemendefilé af dat gehouden wordt in de tuin van Paleis Soestdijk.

My Image

Koninginnedag 30 april 1969 - Koningin Juliana 60 jaar

Logo Oranje Vereniging

Meer weten over een foto of artikel? klik op artikel of foto.


1949 & 1950

In 1949 werd voor het eerst koninginnedag op de nieuwe locatie en op de nieuwe datum 30 april gevierd.
Tijdens het feest werd er een collecte gehouden voor het monument dat later aan de Putterstraat zou worden geplaatst. De Putterstraat is nu de Rubensstraat.

In 1950 wordt jaarlijks het veld ook enkele dagen verhuurd aan de paardenvereniging “De Vrijheid”. Water moest in de buurt worden gehaald als de paardenvereniging er was, want voorzieningen zoals tegenwoordig waren er toen niet.
Op deze manier kwam er dus geld in het laatje en daarvan kon het feest van koninginnedag voor een gedeelte van worden betaald.

 • Oorlogsmonument 2e Wereldoorlog
  Het oorlogsmonument van 1940 tot hedden

  Het eerste oorlogsmonument 1940

  My Image

  Het puin achter het oorlogsmonument was van het meesterthuis dat tijdens de bevrijding van Voorhuizen geheel werd verwoest.

  My Image

  Het tweede herdenkingsmonument 1940

  My Image
  My Image
  My Image

  In het kleine driehoekje stond het eerste monument.

Aanvraag vergunning Gemeente Barneveld monument

My Image
My Image
 • Herdenkingsmonument 2e Wereldoorlog
  Oprichting herdenkingsmonument aan de Rubensstraat

  1951 Oprichting herdenkingsmonument 2e Wereldoorlog

  Het in 1948 ontworpen tweede monument aan de Rubensstraat met zijn bouwers aan zijn voeten. Johan de Nooy en zijn vrouw, Hermanus Volkers en Herman Kleijer en twee waar we de namen niet van weten. Hermanus Volkers was de metselaar van het monument en Johan de Nooy en zijn vrouw de ontwerpers van het plateau met afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden thans
  uitgelegd op een keurig bord naast het monument, zowel in het
  Nederlands als in het Engels.

  My Image
  My Image

  Het monument aan de Rubensstraat

  De huizen aan het Ringeneind zijn aan het einde van de tweede wereldoorlog platgeschoten, op het boerderijtje van de familie Vonhof na. Ook vielen er slachtoffers. Daarom is het eerste monument vlak na de oorlog op het Ringeneind geplaatst. Op de foto zijn de puinhopen nog te zien.

  Omdat er nogal slecht bouwmateriaal was gebruikt, werd de tekst na enige tijd onleesbaar en besloot men het middenvak zwart te maken, waardoor de tekst beter leesbaar werd;
  In 1948 werden er nieuwe gemeentewoningen achter het monument gebouwd en werd er besloten de aansluiting van de wegen ook te verleggen.
  Het monument stond nu op de weg en men wilde het iets naar achteren plaatsen, maar dit bleek niet mogelijk, want daar was het monument niet stevig genoeg voor.
  Op Koninginnedag werd er op het nieuw aangekochte terrein van de Oranje Vereniging een collecte gehouden.
  Met de opbrengst werd het huidige monument gefinancierd en met toestemming van de gemeente geplaatst voor de huizen van de Rubensstraat.
  In 2004 op 13 april is het in overleg met de gemeente door de Oranje Vereniging verplaatst naar de overkant door de firma Donkersgoed. Het monument staat nu op een waardige plaats, er zijn borden in twee talen bij geplaatst met uitleg van de afbeeldingen.
  Als de stoet van de dodenherdenking terugkomt van het kerkhof, na de twee minuten stilte, worden er bij het monument aan de Rubensstraat kransen gelegd.
  Crescendo en de Pipe of Drums spelen enkele liederen en een jaarlijks wisselend plaatselijk koor verleent medewerking, waardoor het geheel een waardige plechtigheid is geworden.
  De heer W. Noorlander is spreekmeester en zorgt dat alles in goede volgorde verloopt.

  My Image

  Van dit monument dat ten doel heeft hulde te brengen, en de gedachte levendig te houden, aan hen die gevallen zijn in de jaren 1940 tot 1945 heb ik mij bij het ontwerpen van dit monument en in het bijzonder van de reliëf platen door de volgende gedachte laten leiden.

  De mensen op de plaat bedoeld zijn niet van een bepaalde groep en zijn niet op een zelfde manier om het leven gekomen, Daarom heb ik die jaren in verschillende tafereeltjes trachten voor te stellen.

  Links achter de oorlogstoestand door bombardement en brandende huizen, direct daaronder terreur en wegvoering van twee mannen en vluchtende vrouw met kind. Op de voorgrond bevrijding. voorgesteld door Hollandse jongen die met geallieerde meevecht, de Nederlandse vlag weer plaatst en de voet zet op de nek van de Duitse adelaar, die met gebroken vleugels ter aarde ligt, dit ten teken van overwinning,

  De jongen ziet in d" toekomst, geheel rechts, de vredeszon weer rijzen en de man op de akker weer aan de ploeg (Vrede) en tenslotte, het lammetje dat opspringt en de vogels in de vrije lucht, als symbool van de vrijheid.

  Mei 1951

  Johan de Nooij